Нижньоворітська громада
Закарпатська область, Мукачівський район

Шановні жителі громади!

Дата: 15.03.2024 08:00
Кількість переглядів: 116

Фото без опису

85 років тому, у березні 1939 р., українці на Закарпатті стали першим у міжвоєнній Європі народом, що не змирився із анексією, а зі зброєю в руках став на захист своєї свободи від агресії сусідніх держав.

15 березня встановлено Днем Незалежності Карпатської України та вшанування пам’яті її оборонців, які у 1939 році стали на захист проголошеної української державності на Закарпатті проти військ авторитарної Угорщини.

Адже саме в ніч на 15 березня 39-го року у місті Хуст була проголошена незалежність Карпатської України. Тієї ж доби союзниця гітлерівської Німеччини Угорщина розпочала загальний наступ. Незважаючи на героїчний збройний опір не чисельних загонів Карпатської січі, ворога зупинити не вдалося і Карпатська Україна була окупована.

Карпатська Україна є прикладом прагнення українців до розбудови державності навіть у несприятливих зовнішньополітичних умовах. Українці на Закарпатті стали першим у міжвоєнній Європі народом, що не змирився із анексією, а зі зброєю в руках став на захист своєї свободи від агресії ворога — вважають в Українському інституті національної пам’яті.

Більше того, 15 березня – безсумнівно одна з найвеличніших дат в історії усієї України, рідного Закарпаття . І пам’ятаймо про неї ! Адже великий той народ, котрий не забуває свого минулого і подвиг героїв, що полягли у нерівній боротьбі на Красному полі.

Вічна пам'ять героям Карпатської України! Памятаємо !


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь