Нижньоворітська громада
Закарпатська область, Мукачівський район

Весняна обробка саду від шкідників і хвороб.

Дата: 04.03.2024 14:12
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

З настанням весни в саду починаються стрімкі зміни: прокидаються не тільки рослини, але й шкідливі комахи і збудники різних захворювань. Щоб запобігти їхній появі та активності, зберегти дерева здоровими і зібрати щедрий врожай, необхідно своєчасно та правильно провести догляд за садом і весняну обробку рослин.

Важливим етапом весняних робіт в саду є захист рослин від збудників хвороб і комах-шкідників. Найпростіший спосіб впоратися з цим завданням — обприскування спеціальними розчинами, хімічними та біологічними препаратами. Щоб зусилля з профілактики та захисту принесли бажаний результат і ви не залишилися без врожаю, також важливо провести обробку рослин в правильний час.

Коли починати обробку саду.Точної дати для початку обробки саду навесні не існує — все залежить від клімату і погоди в поточному році. Профілактичні роботи необхідно починати з настанням перших теплих днів, продовжити захист і догляд до моменту зав'язування плодів. Шкідники та хвороботворні мікроорганізми активні в різний час, тому обробляти рослини необхідно в кілька етапів.

До того ж перед початком обробки необхідна попередня підготовка фруктового саду:

обрізка сухих і пошкоджених гілок;

уважний огляд крони на предмет перезимувалих шкідників;

очищення стовбурів від потрісканої кори, наростів і неприродного нальоту;

очищення та обробка пристовбурних кіл;

побілка дерев для захисту їх від шкідників, які ховаються в корі.

Після можна приступати до обприскування дерев і чагарників від комах-шкідників і хвороб.

Для зменшення чисельності зимуючих стадій шкідників - плодових кліщів, попелиць, медяниць, щитівок, несправжніх щитівок під час набрякання бруньок доцільно провести обприскування плодових культур із застосуванням препаратів 30-Д, 30В у рекомендованих нормах внесення. Для зменшення інфекційного запасу хвороб, передусім, парші, яблуню до розпускання бруньок обробляють мідьвмісними препаратами: блу бордо,ВГ 3,75-5,0кг/га, бордо МК, ВП 15-18кг/га. Проти зимуючих стадій шкідників та інфекції хвороб можна застосовувати препарат брунька, РР 2,0л/га. Хімічний захист саду розпочинається під час набрякання бруньок при температурі не нижче +4˚С. При роботі з засобами захисту рослин слід дотримуватись державних санітарних правил та правил техніки безпеки.

Держпродспоживслужба в Закарпатській області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь