ПРОФІЛАКТИКА ЛІСТЕРІОЗУ
Протягом останніх років лістеріоз привертає все більшу увагу внаслідок зростання випадків захворюваності та навіть летальності. За даними ВООЗ, щорічно у всіх регіонах світу фіксується кілька тисяч нових випадків лістеріозу, підтверджених лабораторно. Один з найбільших спалахів даного захворювання зареєстровано у Данії (травень-серпень 2014 року), де померло 12 осіб в результаті спалаху захворювання, викликаного зараженим м’ясом, з якого готувалися сосиски на м’ясній фабриці.
В Україні у 2023 році було зареєстровано 12 випадків лістеріозу, загальнонаціональний показник захворюваності склав 0,02 на 100 тисяч населення. В той же час, у 2022 році було зареєстровано лише 2 випадки лістеріозу. У 2023 році найбільша кількість випадків була зафіксована у Волинській області (4), показник захворюваності склав 0,4 на 100 тисяч населення. Випадки також реєструвались у Житомирській, Полтавській, Харківській, Запорізькій та Хмельницькій областях.
У зв’язку з погіршенням епідемічної ситуації, щодо захворюваності на лістеріоз на території окремих регіонів України, необхідно знати основні рекомендації для того, щоб вберегти себе, своїх рідних та близьких від цього захворювання. Мукачівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області інформує:
Лістеріоз – це інфекційне захворювання, із групи зоонозів, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes. Ці бактерії широко розповсюджені у природі, їх знаходять у ґрунті, піску, воді. Список джерел (резервуарів) лістерій – досить великий: це можуть бути домашні і сільськогосподарські тварини (свині, мала та велика рогата худоба, коні, кролі, гризуни рідше коти та собаки), домашня птиця, а також дикі птахи, в тому числі голуби. Крім того лістерії знайдені у лисиць, норок, єнотів, диких копитних, в рибі і морепродуктах та в інших природних осередках.
Люди хворіють з ознаками ураженням центральної нервової системи, септичними явищами, або у формі безсимптомного носійства: неінвазивна та інвазивна форма. Симптоми лістеріозу включають діарею, лихоманку, головний біль і міалгію (м’язовий біль), септицемію, менінгіт.
До основної групи ризику із захворюваності на лістеріоз належать діти з імунодефіцитними станами, особи похилого віку, пацієнти, які застосовують системні глюкокортикостероїди, цитостатики, імунодепресанти, хворі на цукровий діабет, із проявами ниркової чи серцевої недостатності. Крім того, окремо виділяється професійна група ризику — працівники тваринних ферм, м’ясокомбінатів, птахофабрик. Найнебезпечніший лістеріоз вагітних, оскільки захворювання доволі часто стає причиною невиношування плода, мертвонародження, передчасних пологів, а часом і ранньої неонатальної смерті.
Первинним природнім резервуаром лістерій є ґрунт, з якого вони можуть потрапляти на рослини та у воду. Джерелом зараження сільськогосподарських тварин є корми, зокрема, силос де лістерії здатні розмножуватися. У зовнішньому середовищі стійкі, легко переносять заморожування, розмножуються в ґрунті і воді, на рослинах і в продуктах тваринного походження при температурі від 4-6 ° С, гинуть при температурі 100°С через 5-10 хвилин. Тварини виділяють лістерії в зовнішнє середовище з випорожненнями, сечею, носовим слизом, молоком, навколоплідною рідиною.
Зараження людини може відбуватися при контакті з інфікованими тваринами та птахами, доглядом за ними, при вживанні м’ясної чи рибної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі і фрукти, воду відкритих водойм, ґрунт, пісок. Від людини до людини лістерії можуть передаватися фекально-оральним шляхом (через посуд носія чи хворого, в тому числі через дверні ручки, меблі, унітази, яких торкався хворий або носій), тому дуже важливо дотримуватись елементарних правил гігієни, ретельно мити руки.
Профілактика лістеріозу полягає в проведенні належного ветеринарно-санітарних і санітарно-гігієнічних заходів в населених пунктах, в тваринницьких господарствах та підприємствах з переробки продуктів тваринного походження. Протиепідемічні заходи передбачають роздільне зберігання сирих і готових до вживання продуктів, обов’язкову термічну обробку м’ясних і молочних страв.
Важливо всі продукти харчування піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії. При вживанні сирих овочів і фруктів ретельно їх промивайте, адже лістерії можуть бути на їх поверхні. Також не варто вживати пошкоджені овочі і фрукти (падалиця, тріщини, розломи) – лістерії, якщо вони були, можуть проникнути всередину. Розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізмів.
Мити овочі і фрукти потрібно відразу, як ви принесете покупку додому. Особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику і морозильній камері.
При приготуванні їжі не розміщуйте сирі і готові продукти поруч. Не можна різати варені овочі для салату на дошці, де ви тільки що розрізали сире м'ясо. Сирі та готові продукти не можна зберігати на одній полиці в холодильнику.
Не купуйте продукти на стихійних ринках, де ви не можете бути впевнені в їх якості та належних умовах зберігання, транспортування, приготування.
Дотримуйтесь заходів особистої гігієни, мийте руки після відвідування вулиці, туалету та громадських місць. Мийте руки перед вживанням їжі. Використовуйте воду з перевіреною якістю.
Бережіть своє та здоров’я своїх рідних та близьких!