Нижньоворітська громада
Закарпатська область, Мукачівський район

Профілактика лептоспірозу

Дата: 26.09.2023 08:59
Кількість переглядів: 120

Фото без опису

Лептоспіроз – це особливо небезпечне інфекційне захворювання з переважним ураженням нирок та печінки. Хворіють на це захворювання як люди, так і тварини. Серед тварин це захворювання може перебігати без клінічних проявів, а для людей, в більшості випадків, закінчується смертю, особливо при пізньому зверненні за медичною допомогою.

Як здійснюється зараження?

Основним джерелом лептоспір у природі є мишовидні гризуни  (щурі, миші), від яких заражаються люди і свійські тварини. Для людини  додатковим (крім гризунів) джерелом збудника хвороби є свині, велика рогата худоба, собаки та інші дикі та домашні тварини, які заразилися від гризунів. У тварин хвороба часто протікає безсимптомно, у вигляді довготривалого носійства, при цьому лептоспіри  у великій кількості виділяються з сечею в зовнішнє середовище. У відкритих водоймищах лептоспіри можуть виживати до 1 місяця, у вологому грунті – до 270 днів, добре переносять морози. Швидко гинуть в кислому середовищі, миттєво –  при кип’ятінні.

Люди заражаються лептоспірозом при купанні, рибальстві, як літньому, так і зимовому, споживанні зараженої лептоспірами води, харчових продуктів, особливо тих, що зберігаються в погребах, під час догляду за хворими тваринами. Існує професійний ризик захворювання у косарів, працівників ферм, ветеринарів, робітників м’ясопереробних   підприємств та інших.

 

З моменту зараження до початку хвороби проходить від 6 до 20 днів. Хвороба починається раптово (хворий точно може вказати часи свого захворювання): у здорової на вигляд людини з’являється гарячка з підвищенням температури тіла до 38-40º, турбують сильний головний біль, а також біль м’язів усього тіла, особливо нижніх кінцівок, настільки, що людина не може встати на ноги – це одне з найхарактерніших ознак захворювання. Інколи захворювання може починатися як ГРЗ. Якщо вчасно не звернутися до лікаря – виникають важкі ускладнення печінки і нирок, що ведуть до смерті. Смерть може наступити вже через 5 днів після початку захворювання, при тяжкому перебігу. У хворого на лептоспіроз кожний втрачений день зменшує шанси на виживання, пам’ятаючи про це, хворому з високою температурою необхідно негайно звернутися до лікаря і лікуватися тільки у лікарні.

 Як вберегтися від лептоспірозу?

 Запобіжні заходи повинні бути спрямовані перш за все на ліквідацію джерела інфекції, а саме –  знищення щурів і мишей з метою попередження захворювання лептоспірозом як людей, так і тварин. Тому щорічна весняна і осіння планова дератизація (знищення гризунів) призводять до зменшення популяції гризунів та зменшення кількості захворювання населення на інфекційні захворювання джерелом яких є гризуни (лептоспіроз, чума, іерсиніоз, тощо)  При догляді за тваринами, як на фермі, так і вдома, необхідно користуватися спеціальним одягом (це рукавиці, халат, чоботи).

 Боротьба з гризунами, які є довготривалими носіями лептоспір та виділяють їх із сечею в навколишнє середовище, повинна проводитися всіма доступними засобами.

 Для недопущення передачі інфекції харчовим шляхом, не вживайте сиру воду з неперевірених джерел та відкритих водоймищ; не пийте не кип’ячене молоко, необхідно захищати продукти харчування від доступу гризунів, не вживати овочі і фрукти не митими.

 Не допускати випас великої рогатої худоби на берегах водоймищ та не ловити рибу в заборонених місцях.

Вилікувати хворого на лептоспіроз важко, особливо у випадках пізнього звернення за медичною допомогою. Тому слід пам’ятати: щоб запобігти захворюванню треба уникати контакту з водою непроточних ставків, озер з непротічною водою.

При відпочинку, роботі в полі необхідно оберігати харчові продукти від доступу гризунів, на низинній болотистій місцевості використовувати гумове взуття. Керівникам підприємств, установ, організацій та населенню не слід забувати про необхідність постійної боротьби з гризунами.

 Якщо протягом останніх 2-3 тижнів ви побували в умовах можливого зараження лептоспірозною інфекцією і раптово відчули, що вас морозить, наступає слабкість, головний біль – треба негайно звернутися до лікаря.

 Дотримання мір профілактики допоможе захиститися від небезпечного для здоров’я і життя захворювання.

 Дотримуючись таких простих рекомендацій ви можете вберегти себе і свою родину від неприємностей.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь