A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нижньоворітська громада
Закарпатська область, Мукачівський район

Стягнення аліментів на повнолітніх дітей, які продовжують навчання

Дата: 23.05.2023 15:49
Кількість переглядів: 107

Повнолітня дочка, син, які продовжують навчання (до досягнення двадцяти трьох років) і у зв’язку з цим потребують матеріальної допомоги згідно ч.1 ст.199 Сімейного кодексу України

Обов»язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов'язкової сукупності таких юридичних фактів:

  • досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років;
  • продовження навчання дочкою, сином;
  • потреба у зв'язку з цим у матеріальній допомозі;
  • наявність у батьків можливості надавати таку допомогу.

Аліменти на утримання повнолітніх дочки,сина, які продовжують навчання і у зв’язку з цим потребує матеріальної допомоги можуть виплачуватись:

  • в добровільному порядку;
  • в судовому порядку.

Способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними (ст.181 Сімейного кодексу України).

Один із батьків може подати заяву за місцем роботи, місцем виплати пенсії, стипендії про відрахування аліментів на дитину з його заробітної плати, пенсії, стипендії у розмірі та на строк, які визначені у цій заяві. Така заява може бути ним відкликана. На підставі заяви одного з батьків аліменти відраховуються не пізніше триденного строку від дня, встановленого для виплати заробітної плати, пенсії, стипендії. На підставі заяви одного з батьків аліменти можуть бути відраховані і тоді, коли загальна сума, яка підлягає відрахуванню на підставі заяви та виконавчих документів, перевищує половину заробітної плати, пенсії, стипендії, а також якщо з нього вже стягуються аліменти на іншу дитину.

Згідно ч.1 ст. 189 Сімейного кодексу України батькам надано право укласти договір про сплату аліментів на дитину, умови якого, а саме: розмір аліментів (має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини), строки їх виплати тощо не повинні порушувати її права.

Розмір аліментів сторони визначають за домовленістю між собою, але за жодних обставин він не може бути меншим від передбаченого частиною другою статті 182 Сімейного кодексу України. Якщо розмір аліментів визначено у твердій грошовій сумі, до договору необхідно включати умови про індексацію, як вимагає частина друга статті 184 Сімейного кодексу України.

Договір має бути укладений письмово та підлягає нотаріальному посвідченню. У разі невиконання батьком (матір'ю) свого обов'язку за договором стягнення аліментів здійснюється не за судовим рішенням, а на підставі виконавчого напису нотаріуса органом державної виконавчої служби.

 

Воловецьке бюро правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь