Нижньоворітська громада
Закарпатська область, Мукачівський район

15 березня — День утворення Карпатської України

Дата: 15.03.2023 12:09
Кількість переглядів: 120

Фото без опису

Утворення Карпатської України, яка як держава існувала надзвичайно короткий проміжок часу, стало доленосною подією в житті українського народу. Адже невеликому Закарпатському краю судилось відіграти вагому роль в історії українського державотворення. Навіть короткотривале існування цієї держави стало символом національних прагнень всього нашого народу.

Створення Карпатської України збіглося з гострою політичною кризою у Центральній Європі напередодні Другої світової. Закономірно, що суспільно-політичні процеси, які відбувалися в Європі взагалі та у Чехословаччині зокрема, складовою частиною якої з 1919-го було Закарпаття, наклали свій відбиток на події у краї. Його майбутнє розглядали на Мюнхенській нараді чотирьох держав Європи, що визначила долю Чехословаччини. 5 жовтня 1938 року подав у відставку президент ЧСР Е. Бенеш. Цим скористалися українські автономісти, проголосивши 11 жовтня автономію Підкарпатської Русі. Тоді ж створено перший український уряд Карпатської України на чолі з Андрієм Бродієм. Однак цей уряд через проугорську політику викликав незадоволення населення краю. І вже 26 жовтня 1938-го новим прем’єр-міністром Карпатської України став Августин Волошин.

Разом із однодумцями він намагався вирішити важливі соціально-економічні й культурні питання. Почалося і формування збройних сил – «Карпатської Січі». Тим часом проблема Закарпаття набула розголосу далеко поза її межами. Уряд Карпатської України мав всебічну підтримку населення Західної України, української діаспори європейських країн, США і Канади, що вбачали в автономній державі зародок майбутньої Соборної України. Водночас, така активізація політичного життя у Закарпатті викликала занепокоєння у сусідніх державах, особливо Угорщини. Угорський уряд не відмовлявся від територіальних претензій, апелюючи до рішення Віденського арбітражу від 2 листопада 1938 року про передачу південної частини Закарпаття з містами Ужгород, Мукачево, Берегове, Чоп до своєї країни.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь