Нижньоворітська громада
Закарпатська область, Мукачівський район

15 березня — День утворення Карпатської України

Дата: 15.03.2023 12:09
Кількість переглядів: 132

Фото без опису

Утворення Карпатської України, яка як держава існувала надзвичайно короткий проміжок часу, стало доленосною подією в житті українського народу. Адже невеликому Закарпатському краю судилось відіграти вагому роль в історії українського державотворення. Навіть короткотривале існування цієї держави стало символом національних прагнень всього нашого народу.

Створення Карпатської України збіглося з гострою політичною кризою у Центральній Європі напередодні Другої світової. Закономірно, що суспільно-політичні процеси, які відбувалися в Європі взагалі та у Чехословаччині зокрема, складовою частиною якої з 1919-го було Закарпаття, наклали свій відбиток на події у краї. Його майбутнє розглядали на Мюнхенській нараді чотирьох держав Європи, що визначила долю Чехословаччини. 5 жовтня 1938 року подав у відставку президент ЧСР Е. Бенеш. Цим скористалися українські автономісти, проголосивши 11 жовтня автономію Підкарпатської Русі. Тоді ж створено перший український уряд Карпатської України на чолі з Андрієм Бродієм. Однак цей уряд через проугорську політику викликав незадоволення населення краю. І вже 26 жовтня 1938-го новим прем’єр-міністром Карпатської України став Августин Волошин.

Разом із однодумцями він намагався вирішити важливі соціально-економічні й культурні питання. Почалося і формування збройних сил – «Карпатської Січі». Тим часом проблема Закарпаття набула розголосу далеко поза її межами. Уряд Карпатської України мав всебічну підтримку населення Західної України, української діаспори європейських країн, США і Канади, що вбачали в автономній державі зародок майбутньої Соборної України. Водночас, така активізація політичного життя у Закарпатті викликала занепокоєння у сусідніх державах, особливо Угорщини. Угорський уряд не відмовлявся від територіальних претензій, апелюючи до рішення Віденського арбітражу від 2 листопада 1938 року про передачу південної частини Закарпаття з містами Ужгород, Мукачево, Берегове, Чоп до своєї країни.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь