Нижньоворітська громада
Закарпатська область, Мукачівський район

Що таке економічне насильство?Право на безоплатну правову допомогу для осіб, які постраждали від домашнього насильства

Дата: 02.02.2023 15:53
Кількість переглядів: 227

Фото без опису

 Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» визначає домашнє насильство як діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь.

     Економічне насильство – форма домашнього насильства, що включає умисне позбавлення житла, їжі, одягу, іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними, залишення без догляду чи піклування, перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації, заборону працювати, примушування до праці, заборону навчатися та інші правопорушення економічного характеру.

     Таке насильство небезпечне тим, що умисне відібрання або ненадання одним членом сім’ї іншому майна та коштів, на які постраждала особа має передбачене законом право, може мати наслідком смерть жертви або  викликати порушення фізичного чи психічного здоров’я.

     Економічне насильство – найбільш прихована форма насильства та складне для ідентифікації і доказування.

     Дуже часто самі постраждалі особи не розуміють, що над ними чиниться насильство, наприклад, коли їм постійно погрожують, забороняють навчатися та працювати,  контролюють кожен крок, ображають та принижують.

     Особа, яка страждає від насильства, повинна спочатку усвідомити, що вона жертва, адже, не переконавши себе – не переконаєш інших. Наступним логічним кроком будуть дії, спрямовані на припинення насильства та покарання кривдника.

Право на безоплатну правову допомогу для осіб, які постраждали від домашнього насильства:

Згідно статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі мають право на всі види правових послуг.

Безоплатна первинна правова допомога

- Надання правової інформації;

- Надання консультацій і роз’яснень з правових питань;

- Складання заяв не процесуального характеру;

- Надання допомоги в доступу до БВПД та медіації.

Безоплатна первинна правова допомога

- Надання правової інформації;

- Надання консультацій і роз’яснень з правових питань;

- Складання заяв не процесуального характеру.

            Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги або первинної правової допомоги можна  звернутися у сектор «Воловецьке бюро правової допомоги» Мукачівського МЦ з НБВПД за адресою:смт.Воловець, вул..Карпатська,31 або за номером 0800213103.

 

Воловецьке бюро правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь