A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нижньоворітська громада
Закарпатська область, Мукачівський район

Аналіз регуляторного впливу до проекту рішення сесії Нижньоворітської сільської ради Про затвердження схеми вивезення твердих побутових відходів на території Нижньоворітської сільської ради

Дата: 02.05.2022 13:16
Кількість переглядів: 138

АНАЛІЗ РЕГУЛЯТОРНОГО ВПЛИВУ

до проекту рішення сесії Нижньоворітської сільської ради “Про  затвердження схеми вивезення твердих побутових відходів на території Нижньоворітської сільської ради”

 

Цей аналіз регуляторного впливу (надалі – Аналіз) розроблено на виконання та з дотриманням вимог Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про житлово-комунальні послуги», «Про відходи», «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності», наказу Міністерства охорони здоров’я України від 17.03.2011 року № 145, яким затверджені державні санітарні норми та правила утримання територій населених місць тощо. Договір на вивезення тпв укладається одноразово за потреби з підприємством, що надає послуги зі збирання та вивезення твердих побутових відходів − КП ВС ВОЛОВЕЦЬКИЙ КОМСЕРВІС”.

1. Проблема, яку пропонується вирішити

Ст. 10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що затвердження правил благоустрою територій населених пунктів відноситься до повноважень сільських, селищних і міських рад у сфері благоустрою населених пунктів.

 Проблема, яку пропонується розв’язати шляхом прийняття регуляторного акту:

- наявність стихійних сміттєвих звалищ;

- неналежне утримання об'єктів та елементів благоустрою;

- відсутність єдиних для усіх правил і норм поведінки юридичних та фізичних осіб у сфері поводження з відходами та питань благоустрою;

- відсутність у юридичних та фізичних осіб договорів на вивезення твердих побутових відходів, складування відходів в непризначених місцях;

- самовільне знищення дерев, кущів та інших зелених насаджень.

         Забезпечення повного та своєчасного збирання твердих побутових відходів (далі за текстом ТПВ) з подальшим їх знешкодженням, дотримання правил екологічної безпеки при поводженні з відходами, зведення до мінімуму несанкціонованих звалищ дозволить вирішити цю проблему.

 

2. Цілі державного регулювання

         Ціль прийняття даного регуляторного акту безпосередньо пов′язана з вирішенням проблеми, про яку йшлося в попередньому розділі. Даний регуляторний акт спрямований на вирішення проблеми як у цілому, так і її окремих складових.

Цілями даного регуляторного акту є:

- захист навколишнього природного середовища, забезпечення належного санітарного стану території Нижньоворітської сільської ради;

- сприяння ефективній роботі підприємства по вивезенню побутових відходів;

- здійснення державної політики ціноутворення.

 

3. Механізми, що застосовуються для розв’язання проблеми

        

         Вирішення вищезазначеної проблеми буде розв′язано шляхом прийняття відповідного рішення виконкому Нижньоворітської сільської ради в порядку та з дотриманням вимог Закону України «Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності» та іншими актами законодавства.

При вирішенні зазначеної проблеми певну користь отримають три групи господарських відносин:

1) споживачі (населення – забезпечення вчасного вивезення побутових відходів; покращення якості послуг; підвищення рівня обслуговування);

2) підприємство (зможе надавати якісні послуги, що приведе до утворення прибутку який в свою чергу буде спрямований на технічне переоснащення самого підприємства, забезпечення кожної дільниці контейнерами для накопичення сміття).

3) держава (зменшення фінансування витрат з місцевого бюджету (вивільнені кошти можуть бути спрямовані на благоустрій), збільшення надходжень коштів від діяльності підприємства до бюджету у вигляді вчасної сплати податків; забезпечення стабільного надання послуг населенню Нижньоворітської територіальної громади та покращення їх якості; контроль за впровадженням регуляторного акту);

         Таким чином, поставлені цілі досягаються при виконанні вимог цього регуляторного акту з найменшими витратами для суб’єктів господарювання, громадян та держави.

          Досягнення встановлених цілей шляхом впровадження регуляторного акту приносить вигоди, які виправдовують необхідні для його виконання витрати.

 

4. Державна політика ціноутворення

Вартість послуги з вивезення ТПВ у Нижньоворітської сілської ради для громадян є безкоштовною.

 

5. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей у разі прийняття запропонованого регуляторного акта та оцінка можливості впровадження та виконання вимог регуляторного акта

         Можливість досягнення цілей, передбачених у цьому Аналізі в разі прийняття зазначеного рішення, є обґрунтованою та цілком реальною в зв′язку з тим, що метою створення проекту зазначеного рішення є цілеспрямоване вирішення зазначених проблем.

         Поставлені цілі досягаються при виконанні вимог цього регуляторного акта з найменшими витратами для суб’єктів господарювання, громадян та держави. Досягнення встановлених цілей шляхом виконання регуляторного акту приносить вигоди, які виправдовують необхідні для його виконання витрати.

         Виконання вимог, встановлених актом, тобто користування послугами за встановленими тарифами, доступність положень даного акту містить чітке обґрунтування поставлених завдань, що являється також однією з можливостей у досягненні встановлених цілей. Необхідно зазначити, що в даному випадку на дію даного акту має місто ризик впливу зовнішніх чинників. Таких як: зростання мінімальної заробітної плати, підвищення цін на паливно-мастильні матеріали, енергоносії, зростання інших складових собівартості послуг або зміни діючого законодавства. Усе це може привести до недоцільності в подальшому застосування прийнятого даного регуляторного акту, або зміни його суті чи окремих положень. Однак ризик впливу вище перелічених зовнішніх чинників на дію даного регуляторного акту не може вплинути на необхідність його введення, оскільки наслідки такої відмови значно гірші за наведені.

 

6. Обґрунтування терміну дії регуляторного акта

Рішення сесії Нижньоворітської сільської ради  «Про  затвердження схеми вивезення твердих побутових відходів на території Нижньоворітської сільської ради” є регуляторним актом, який розповсюджується на споживачів вказаних послуг, які надає КП ВС ВОЛОВЕЦЬКИЙ КОМСЕРВІС”. Строк дії рішення залежить від змін у чинному законодавстві, впливу коливання ринкових цін і тарифів на складові тарифів на послуги з вивезення твердих побутових відходів.

         Однак, необмеженість застосування даного регуляторного акту виходить із завдань та цілей, поставлених цим регулюванням із розрахунку на теперішній час. Прогнозування економічної ситуації, тобто вплив зовнішніх чинників на дію цього регулювання, спрогнозувати досить складно. Також складно спрогнозувати вплив внутрішніх чинників на дію даного акту. Тому запровадження дії цього регуляторного акта пропонується без встановлення обмежень по часу. Це пояснюється тим, що на нього, в майбутньому можуть, вплинути невизначені зовнішні чинники, але передбачити які та в який час, не є реальним. Тому, дія даного акту є необмеженою до моменту настання факторів, які можуть вплинути на суттєвий зміст цього акту або на його цілі.

 

Головний спеціаліст

з інвестицій                                                                             Михайло РЯБІНЧАК


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь