Нижньоворітська громада
Закарпатська область, Мукачівський район

Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області звертається до операторів ринку, які здійснюють організацію харчування тимчасово переміщених осіб, членів територіальної оборони та просить дотримуватися наступних правил щодо забезпече

Дата: 18.03.2022 10:14
Кількість переглядів: 1658

Фото без опису  

1. Харчоблоки слід розташовувати на базі закладів громадського харчування: шкіл, садочків, їдалень, кафе, ресторанів тощо.

2. Харчоблок рекомендовано забезпечити холодною та гарячою протічною водою гарантованої якості

3. Харчоблок має бути забезпечений:

- технологічним обладнанням: плитою, електром’ясорубкою, духовою шафою, овочерізкою, розробними столами з гігієнічним покриттям;

- холодильним обладнанням (холодильниками, морозильними камерами);

- столовим і кухонним посудом достатньої кількості;

- розробним інвентарем: ножами та дошками, маркованими відповідно до призначення.

4. Готові харчові продукти мають виготовлятися з сировини, без видимих ознак псування та незакінченим терміном придатності.

5. Обов’язкова наявність на харчоблоці миючих та дезінфікуючих засобів.

6. Необхідно дотримуватись технології приготування їжі та поточності технологічного процесу. Слід уникати перехресту потоків готової продукції та сировини.

7. Слід дотримуватися особистої гігієни, добре мити руки з милом в теплій проточній воді. Руки мають бути вільні від прикрас.

8. Кухарів рекомендовано забезпечити чистим спецодягом, одноразовими рукавичками.

9. Залучати до роботи лише здоровий персонал. Обов’язковим є відсторонення від такої роботи осіб, які мають ознаки кишкових інфекцій.

10. Готувати продукти із запасом не варто. Навпаки, приготовлені страви бажано вживати одразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин.

11. Після використання столовий посуд необхідно продезінфікувати (15 хв кип’ятити у 2%  розчині соди, замочивши в 0,5% розчині хлорного вапна, хлораміну на 1 год).

12. Не готуйте страви, що швидко псуються (кулінарні, кремові кондитерські вироби, холодці, паштети, кров’яну ковбасу, зельци або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).

13. Намагайтеся не готувати складні багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки.

14. При приготуванні їжі надавайте перевагу стравам з максимально можливою термічною обробкою. Переконайтеся, що м'ясо або риба повністю просмажені, проварені або протушені.

15. До приготування їжі бажано залучати кухарів з базовою освітою, які мають практичний досвід роботи та пройдений медичний огляд.

16. Харчоблок необхідно утримувати в чистоті, суворо дотримуватись санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь