Нижньоворітська громада
Закарпатська область, Мукачівський район

Як зберегти врожай до наступної весни

Дата: 16.09.2021 16:57
Кількість переглядів: 4266

Фото без описуПідготовка до зберігання

  Перед закладанням картоплі на зберігання, її необхідно просушити на відкритому повітрі на протязі 1-2 днів. При цьому слід уникати тривалого попадання на бульби прямих сонячних променів. Цього можна досягти, розмістивши її в тіні або під навісом. А от картоплю, призначену для посадки, в процесі просушування рекомендується кілька годин витримати на сонці.

  Для зберігання на зиму слід відбирати тільки цілі і здорові бульби, відбраковуючи пошкоджені картоплини і бульби, уражені гниллю.

 

Умови зберігання

   Бульби картоплі досить чутливі до перепадів температури. При зберіганні в теплі вони зморщяться, стануть м’якими і почнуть пускати паростки. Якщо ж температура навколишнього повітря стане близькою до нуля, крохмаль, що міститься в картоплі перетвориться на цукор, в результаті чого цей овоч стане малоїстівним і несмачним.

  Оптимальними для зберігання картоплі є температура 2-3°С і вологість повітря 80-90%. Такі умови нескладно створити як в захищеному від промерзання і обладнаному припливно-витяжною вентиляцією погребі, так і на балконі багатоповерхового будинку.

Зберігання картоплі в погребі

  Приміщення для зберігання овочів треба готувати заздалегідь. Сховища, погреби, підвали очищають від бруду і рослинних решток, забивають нори гризунів. Стіни і стелажі дезінфікують, проводячи побілку хлорним або негашеним вапном із добавкою мідного купоросу (2 кг вапна і 100-200 г мідного купоросу на 1 л води), після чого приміщення просушують.

  У погребі чи підвалі картоплю можна зберігати насипом у засіках, однак більш привабливим є розміщення її в ящиках або контейнерах висотою від 60 до 90 см, що мають у бічних стінках невеликі отвори для доступу повітря. Встановлювати такі ящики слід на підставки, забезпечуючи повітряний просвіт в 15-20 см між їх дном і підлогою льоху. Такий же просвіт необхідний між бічними стінками ящиків та стінами підвалу, тому не присувайте ящики з картоплею впритул до бічних стін – дайте бульбамможливість  "дихати".

  Щоб уникнути запотівання верхнього шару картоплі, її рекомендується накрити підручним гігроскопічним матеріалом: рогожею, грубою ковдрою або мішковиною. Добре вбирають вологу розташовані поверх картоплі мішки, наповнені деревною стружкою або тирсою.

Багато хто поверх картоплі розкладає шарами буряки. Вони забирають у картоплі надлишкову вологу, в результаті й картопля залишається сухою, і буряки не в’януть. Аналогічною властивістю володіють і корені хрону.

Використання
балкону

У разі відсутності погребу картоплю можна розмістити на балконі в ящиках, що мають вентиляційні отвори. Останнім часом багато мешканців багатоповерхівок для зберігання картоплі замість традиційних ящиків використовують тришарові мішки з спанбонду – міцного нетканого матеріалу, що має чудову повітропроникність.

Запобігти гниттю бульб можна, розмістивши між шарами картоплі листя горобини. Леткі речовини фітонциди, що виділяються ними, знищать хвороботворні мікроби і нейтралізують вогнища захворювання.

При зниженні температури повітря ящики з картоплею утеплюють, а в разі її наближення до нуля, картоплю вносять в квартиру, розміщуючи її біля дверей балкону, в передпокої або біля вхідних дверей.

Що стосується коренеплодів то позитивні результати при зберіганні дає обпилювання їх крейдою або вапном, які можна змішувати з піском. Це стримує розвиток фітопатогенних мікроорганізмів та запобігає втраті тургору.

 

 

 

 

Спеціалісти Держпродспоживслужби

в Закарпатській області                                                              Людмила ПУКМАН

                                                                                                       Наталя СОЗАНСЬКА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь