Як зберегти врожай до наступної весни
Підготовка до зберігання
Перед закладанням картоплі на зберігання, її необхідно просушити на відкритому повітрі на протязі 1-2 днів. При цьому слід уникати тривалого попадання на бульби прямих сонячних променів. Цього можна досягти, розмістивши її в тіні або під навісом. А от картоплю, призначену для посадки, в процесі просушування рекомендується кілька годин витримати на сонці.
Для зберігання на зиму слід відбирати тільки цілі і здорові бульби, відбраковуючи пошкоджені картоплини і бульби, уражені гниллю.
Умови зберігання
Бульби картоплі досить чутливі до перепадів температури. При зберіганні в теплі вони зморщяться, стануть м’якими і почнуть пускати паростки. Якщо ж температура навколишнього повітря стане близькою до нуля, крохмаль, що міститься в картоплі перетвориться на цукор, в результаті чого цей овоч стане малоїстівним і несмачним.
Оптимальними для зберігання картоплі є температура 2-3°С і вологість повітря 80-90%. Такі умови нескладно створити як в захищеному від промерзання і обладнаному припливно-витяжною вентиляцією погребі, так і на балконі багатоповерхового будинку.
Зберігання картоплі в погребі
Приміщення для зберігання овочів треба готувати заздалегідь. Сховища, погреби, підвали очищають від бруду і рослинних решток, забивають нори гризунів. Стіни і стелажі дезінфікують, проводячи побілку хлорним або негашеним вапном із добавкою мідного купоросу (2 кг вапна і 100-200 г мідного купоросу на 1 л води), після чого приміщення просушують.
У погребі чи підвалі картоплю можна зберігати насипом у засіках, однак більш привабливим є розміщення її в ящиках або контейнерах висотою від 60 до 90 см, що мають у бічних стінках невеликі отвори для доступу повітря. Встановлювати такі ящики слід на підставки, забезпечуючи повітряний просвіт в 15-20 см між їх дном і підлогою льоху. Такий же просвіт необхідний між бічними стінками ящиків та стінами підвалу, тому не присувайте ящики з картоплею впритул до бічних стін – дайте бульбамможливість "дихати".
Щоб уникнути запотівання верхнього шару картоплі, її рекомендується накрити підручним гігроскопічним матеріалом: рогожею, грубою ковдрою або мішковиною. Добре вбирають вологу розташовані поверх картоплі мішки, наповнені деревною стружкою або тирсою.
Багато хто поверх картоплі розкладає шарами буряки. Вони забирають у картоплі надлишкову вологу, в результаті й картопля залишається сухою, і буряки не в’януть. Аналогічною властивістю володіють і корені хрону.
Використання балкону
У разі відсутності погребу картоплю можна розмістити на балконі в ящиках, що мають вентиляційні отвори. Останнім часом багато мешканців багатоповерхівок для зберігання картоплі замість традиційних ящиків використовують тришарові мішки з спанбонду – міцного нетканого матеріалу, що має чудову повітропроникність.
Запобігти гниттю бульб можна, розмістивши між шарами картоплі листя горобини. Леткі речовини фітонциди, що виділяються ними, знищать хвороботворні мікроби і нейтралізують вогнища захворювання.
При зниженні температури повітря ящики з картоплею утеплюють, а в разі її наближення до нуля, картоплю вносять в квартиру, розміщуючи її біля дверей балкону, в передпокої або біля вхідних дверей.
Що стосується коренеплодів то позитивні результати при зберіганні дає обпилювання їх крейдою або вапном, які можна змішувати з піском. Це стримує розвиток фітопатогенних мікроорганізмів та запобігає втраті тургору.
Спеціалісти Держпродспоживслужби
в Закарпатській області Людмила ПУКМАН
Наталя СОЗАНСЬКА